Zero Budget Healthy Activities for Family

Happy New Year 2018!

What an incredible journey i had back on 2017 that just ended two days ago.

Started this blog and finally, had the courage to step off from my comfort zone. Focusing on balancing life ,work and family.

Two weeks holiday for the kid. And i had the privilege enjoying half day working. Most classes were closed due to this peak season, where most of the moms rre having the same situation like mine.

Stuck with the kids at home.

So few days ago, i went to a Gadget Store, to replace my old phone. And while processing the payment and setting up the phone, the sales person and i had a short chat about educating Haka. He told me that, there was his buyer. Overwhelmed by their son’s request of the latest Samsung FE Note. In which it cost around $700 ? Now, that’s not a surprise for me tho. Cause i know, i was one of a parent who handed their kid a phone. But this time, i stick to LEGO and Books more even if its mean, i have to deal with the nagging from Haka. The sales person was surprised when he heard Haka said no to my offer on getting a new (and cheap..definitely) phone, instead he ask for a PS Vita games.

It was actually a hard time for me and Robin when we have to cut off screen time from Haka. However, i’ve trained him since first grade. He had one hour of TV and IPAD. And then changed the screen time from IPAD/PHONE only on weekends.

But when we set that rules, i did not come with a back up plan. What is the diversion?

So Haka was left with such a boring day. Yes, he still play outside, but at home, after Lego, he basically did nothing. And left confused and cranky. Thankfully it last only for a day.

So, I planned out many activities and finally bought few board games for him. UNO, Snake and Ladder, bought him the Inline Skate, another Books, another LEGO. But you know what, thou it will cost us a bit, it works. I took him to play games in the mall. Whatever it is as long its not a “sitting and staring” for hours. I want him to move. And that means, i will move as well. But…all of this cost us a few right?

Another time we went swimming or just walking around the block. Playing inline skate at this open space parks that cost us nothing. Since we don’t have our own pool, it cost us $3.5 per visit. But still, its worth it compare to a billion dollar phone (i’m exaggerate this doh)

Talking about BUDGET
here’s a few ZERO BUDGET Activities you can do with your family
  1. A WALK In THE PARK : In BSD CITY, you can to THE BREEZE MALL and stroll around. Watching the swan, or the dogs parade every Sunday.
  2. Inline Skating for free at Q-BIQ Mall, Avani Houses Area
  3. Riding Bicycle around the neighbourhood.
  4. Playing cards or board games like Scrabble, Monopoly, UNO etc
  5. Making lots of DYI Craft at home and build the sense of art with your children
  6. Baking or cook with things you already have on fridge.
  7. Studying another language and practise together. I really love doing this with Haka. We Learn some funny spanish words and practise together.
  8. Read books together. Read your own, and ask your child to read theirs. Children will mimic our behaviour. They will eventually follow you.
  9. Declutter your ROOMS together. And donate the things you no longer need or use. This will also giving your children the education of giving and caring.
  10. Do some cleaning at home with your children , create the game, who could clean the most and reward them later.

There are still so many other activities that you can look for with your child. So why don’t start planning and get your child off screen. Playing outdoors not only fun and healthy for the physic, but it also good for you child mental health. As well ours as the adult.

I’m making OUTDOORs activities as my routine every week. And focusing on making my son more active physically and mentally. What is your idea? Share us!

 

Love,

Britt

Frugal Living Indonesian Style

So its no longer a secret, kalau tahun ini saya lalui berusaha sekali dengan mengikuti pola Frugal Living. Aduh, apalagi itu Frugal Living?

Frugal living itu gaya hidup hemat. Ssssiaatt seet sat seeett, sebelum berpikir “Duh, kemana aja…?” ” Yaelah, duit ngapain diirit irit?”

“Bukan gaji lo selangit? (yang ini ni paling gue demen doanya)…

Lalu, buat apa sih pake gaya hidup hemat segala? Emang kekurangan banget?

Kalau mau aku jawab sih, sebenarnya apapun itu, kalau kita tidak bisa merasa cukup dan me-rem semua. Ya pasti akan kurang lah. Tulisan ini saya buat juga bukan soal menghakimi orang lain atau dedek dedek tersayang. Tapi sungguh, ada beberapa hal yang saya sadari di tahun ini, yang dimana saya banyak pelajari dari suami saya.

Suami saya bukan pelit, dia hemat. Ngirit banget. Lalu ga banyak cincong. Simple banget. I mean, for brands…he will never look at it. Not even.

Tapi, semenjak dua tahun belakangan ini, jujur, alhamdulillah rejeki dari pekerjaan ada, dan mencukupi banget untuk rumah tangga. Nah, tetapi ..ada tetapinya ni, pertengahan tahun ini, saya memutuskan untuk meninggalkan beberapa jabatan yang saya pegang, untuk focus urus Haka. Bisa dibaca di postingan saya kenapanya ya Working Mom Tale, Dealing with the Guilt , 

Dan semenjak itu, jumlah penghuni rumah nambah nih. Tadinya kita hanya punya satu ART saja, tapi sekarang berhubung saya kepingin banget mbanya Haka balik, maka saya dan suami ijinkan bawa anaknya yang masih kecil. Dalam hati..;takut, takut ga mencukupi. Tapi, saya juga pengen berkarya dan bekerja. Dan fungsi ada ART itu yang terutama adalah membantu mengawasi Haka disaat saya kerja.

Semenjak itu, otomatis ya, salary sedikit berkurang, namun Puji Tuhan lagi,cicilan mobil saya lunas. Yes, dua mobil memang jujur kalau tidak pinter pinter di maintain, bisa boncos. Tapi saya dan suami sepakat untuk masing masing saja bayarnya. Hanya untuk Rumah dan Haka yang kami saling bantu membantu.

Hidup hemat saya pastinya meliputi semua aspek keseharian. Dan ini pun harus juga dijalani Haka dan ART. Saya percaya bahwa mendidik Haka seperti ini, nantinya akan membuat dia mengerti makna memiliki penghasilan bukan untuk foya foya. Dan hidup sebaiknya cukup.

Lalu bagaimana saya jalanin dan seperti apa sih menghemat itu? Siasatnya gimana? Apakah anak anak dan keluarga lantas harus kelaparan?

  1. Pangan

Untuk kebutuhan makan, saat ini meski ada ART, saya memutuskan untuk catering siang hari dan masak malam hari. Catering perhari untuk 4 orang harganya Rp 37.000,00 itu untuk satu kali makan. Kenapa saya ambil paket 4 kepala tapi isi rumah 5 kepala? Karena porsinya lumayan besar dan isi menunya 3. Jadi lebih sering kelebihan daripada kurang. Malam pun biasanya saya hanya masak satu menu untuk suami saya.

Jadi saya anggarkan Rp. 50.000,- saja perhari. Itu sudah meliputi daging, sayur dan bumbu. Please jangan sinis ko murah banget . Belanja dipasar uang 50.000 bisa bawa berplastik plastik sayur, bumbu dan teman temannya. 
Tips :

  1. Perbanyak sayur selain daging. Selain lebih menyehatkan, sayur itu murah. Seminggu uang yang saya habiskan untuk sayur hanya 100rb. Itu belanja di Pasar Sinpasa Gading Serpong. Pun kesana meski jauh tapi tidak kena ongkos. Kenapa? Karena ke Pasar pas ada jadwal ngajar. Jadi sekalian. 
  2. Belanja banyak, pas lagi ada promo. Rajin rajin cari promo. Di AEON Mall setiap minggu pagi selalu sale. Harganya ga kalah dari pasar. Beli yang banyak, lalu di bekukan. Termasuk daging ya. 
  3. Beli buah yang lokal atau yang memang musim. FYI, masih banyak yang salah duga membeli buah import yang mahal mahal dengan harapan dietnya sehat. Tapi itu justru salah, diet/pola makan baik tidak perlu buah mahal. Buah mahal seperti Red Dragon , Peach, Berries dsb. Buah seperti pepaya, semangka, jeruk, itu kaya manfaat. Dan mampu mencukupi kebutuhan gizi kita kok:)

2. Transport

Hmmm… untuk ini, saya sempet hampir give up sih dengan berkehendak menjual mobil saya. Karena menurut saya dua mobil itu pemborosan. Ini juga ada kaitannya dengan tarif parkir mall tempat kita ngajar yang sekarang naik di Tangerang.

Untuk ini, siasat saya adalah SABAR MENUNGGU dan selalu punya rencana. Sehari hari sudah terbiasa semua di jadwalkan. Makanya jujur, saya bukan type yang suka nongkrong, arisan atau dadakan kongkow. Selain karena pekerjaan, saya dan suami turun tangan sendiri antar jemput Haka sekolah dan les. Jadi soal waktu kita betul betul harus perhitungan. Menghindari telat mengantar, dan telat menjemput.

Jadi sekarang, selepas antar Haka sekolah, bila saya sudah selesai mengajar, saya lebih baik menunggu sambil melakukan pekerjaan lain . Sekolah Haka dekat dengan SMS, tempat saya mengajar, sehingga Tidak bolak balik rumah dan sekolah. Kalaupun tidak ada kelas, saya manfaatkan untuk belanja bulanan ke pasar dan self practise di GYM. Hanya sesekali temu kangen sama teman, itun squeezing time in between.

Bensin + Parkir + Tol

Untuk Bensin, sudah ada takarannya dan waktu mengisi. Selalu di awal minggu. Dan kalau berencana ke Jakarta, saya prefer naik Kereta atau bus. 

So I really place budget for my car everyweek. Sebisa mungkin ga keliling ga jelas, every trip is being counted.

 3. Eating Out – Entertainment ETC

MALL…..Sudah cukup di weekdays. Due to our job yang kebanyakan lokasinya di Mall, and Haka’s KUMON. Jadi at most weekend, saya dan suami sudah cukup gerah sama mall. And i personally not a big fan of the crowds. To me, its stressful. So we love spending time at home. Even tho we want to dine out, it will be only few times a month. Dan daripada dining out, saya lebih prefer masak yang tidak biasa. Masak yang rumit buat suami. Seperti ayam cabe hijau, atau beli makan ke pasar / resto padang yang jadi favorite dia. Or pizza! For Haka. So then we just spend our day at home, away from the crowd and traffic.

For entertainment, i invest on NetFLIX. I mean…who wouldn’t? Bulanannya kurang dari 200rb dan bisa install untuk 4 devices. So yeah! And my husband will be busy with PS3 anyway. 

Tips lagi kalau mau belanja atau hanya window shopping di mall. We should eat at home first. Kenyang di rumah itu wajib, dan bawa botol air putih. Yes! Its always like that and i save us lots.

Tips:

Subscribe Netflix, Matiin Paket TV Cable yang ga pernah ditonton juga, Banyakin pinjem buku biar ga bosen dirumah, cari hobby baru biar bisa sibuk bermanfaat, beli buku resep gih biar ga jajan melulu.

4. Beauty and Health

We invest ke asuransi cukup besar. Jadi sisanya, kita berusaha menjaga kesehatan dengan makan sehat dan tidak jajan. Kita tidak banyak konsumsi supplemen. Saya dan suami beli protein sebulan sekali dan itu sudah di budget. Dan sisanya, kita rajin olahraga, rajin meeting sama matahari, dan makan sehat.

Untuk saya yang perempuan, i invest on ORIFLAME big time. Saya beli semua dari Oriflame, selain karena saya member, i can also make money out of it. And with, saya ga pernah perlu treatment di salon, atau klinik kecantikan lagi. I seriously NOT. By far, the products iv’e been using at home works well. And i treat my self only with full body massage twice a month. Cost me only Rp. 100.000,- for 2 hours full body massage at home.

I have stopped using LASH EXTENSION due to allergy reaction caused by the glue, so its another cost saving for me. It save me Rp. 700.000,- per month! 

I used coconut oil for many purposes, body, massage, cooking, cleaning…baca postingan saya mengenai manfaat minyak kelapa ya

i bought my beauty products at Oriflame dengan harga promo, jadi ya akhirnya juga saya untung sendiri. 🙂

Dan untuk kebugaran gimana?

Banyak yang berkata, kan enak, lo kerja di GYM. Eits, saya ga selalu punya waktu di GYM. Jadi seperti di post post yang lalu, saya sempat jabarkan bahwa saya selalu ambil kesempatan untuk latihan sendiri dirumah, tanpa perlu alat fitness yang mahal. Please contact me personally if you need advice on this.

5. Social Life

Trust me. We have. It just never been published or rarely. But, we dont have it regularly. We had fun, in our own way. But never cost us millions. Yes we ate at fancy high class hotel resto, but it will never be once a month routine. We have fun in many ways, many frugal ways. Learn to plan your schedule and say no untuk pertemuan yang sebenarnya ga perlu perlu amat. Melepas rindu ga perlu setiap hari, curhat pun bisa pake skype atau Whatsapp call loh

6. Kebutuhan RUMAH

Listrik mahal, air mahal..wah suami saya paling sering ngigetin soal air. Kalau saya jatahnya LISTRIK. Semua mahal bu, mas, dek. Kecuali gratis.

Tipsnya ni

  • daya listrik yang dipakai secukupnya saja. Saya pakai PLN Prabayar. Sebulan jatah saya tentukan maximum Rp.500.000,- tapi saya tidak langsung isi semua. Saya bagi perminggu, Kenapaa? Karena mind set ni, kalau lihat angka banyak, kita cenderung boros. Mikir, ah masih banyak pulsanya. Terutama buat kita yang pakai ART. Emang ga bermaksud buruk, tapi jujur memang mereka boros karena mereka tidak membayar listrik. Jadi saya tekankan untuk mereka, tidak main handphone dan mencharge handphone hanya sekali sehari. Itu juga berlaku buat saya. Saya charge Handphone di tempat kerja, atau kalau sedang menunggu dimana saja yang ada colokan gratis. Powerbank pun saya isi. Sebel ga sama gue yang tricky? Well iy works for me. 
  • Masak nasi sekaligus banyak dan matikan setelah nasi matang. Nyalakan lagi ketika hendak makan. Yah, nyala mati boros dong? Kenyataanya tidak. Malah kalau mau lebih irit lagi, gunakan dandang. Selain lebih enak nasinya, lebih irit listriknya. Yang ini belajar dari mama mertua. No galau rice cooker rusak.
  • Matikan semua colokan wifi router, TV dan elektronik lain ketika rumah kosong dan ketika mau tidur. Kenapa? Karena meskipun TV mati , aliran listrik tetap mengalir kalau tidak dicabut. Jadi coba di unplug sering sering kalau sudah mau tidur.
  • Invest di COCONUT OIL, BAKING SODA , AlCOHOL untuk membersihkan rumah, furniture, dishwash etc. Ini semua bahan natural yang tidak mahal dan bisa dipergunakan untuk apapun loh. Tinggal pinter mixnya, googling DIY Recipe nya ya.

 

7. Clothing

Thanks To REEBOK INTERNATIONAL. We were sponsored every year. Thou my contract is finished, i still have stocks to wear. And other than our sports apparel, we don’t care about brands. I bought many rejected branded items from online stores. Dan kualitasnya bagus. I mean….hari gini, siapa sih yang peduli merek baju kita ya?

Tips : Kalau mau beli baju, perbanyak plain tops in basic colours. So its easy for us to mix and match. Begitu juga dengan dress and shoes.

Being frugal means economical in use or expenditure; prudently saving or sparing; not wasteful: What your office needs is a frugal manager who can save you money without resorting to painful cutbacks. Synonyms: thrifty, chary, provident, careful, prudent, penny-wise, scrimping; miserly, Scotch, penny-pinching.

Masih banyak lagi sebenarnya aspek yang belum saya sharing. Tapi mungkin sebaiknya dipilah pelan pelan ya supaya ga “sumuk”postingan saya ini.

Pada intinya sih, dari semua yang saya share di atas. Tidak ada masalah dengan menghabiskan uang apalagi kalau kita bekerja keras untuk itu. Tulisan ini dibuat supaya mungkin membantu yang butuh tips untuk hidup hemat tanpa tekanan batin ya.

Pintar pintar mengkontrol diri, lebih memprioritaskan apa yang kita butuh untuk hidup sekarang dan kedepan, dibanding kebutuhan sosial. Tentu saya juga reward dirisaya, sesekali beli sesuatu yang mungkin diluar budget atau diluar kepentingan shari hari keluarga. But, i must save for it. Dan kadang, sebelum bertindak saya berpikir lagi . Seberapa perlu saya mengeluarkan uang untuk hal tersebut?

Saya akan share juga perihal tips frugal living spesifik untuk kebutuhan rumah dan perawatan diri. Ditunggu yaa,,,

Btw, coba gih diskusikan lagi dengan anggota keluarga, gimana caranya supaya bisa lebih hemat tahun depan. Coba tonton ini deh

x

Why we Run Healthy Habits in our Family and Why You Should Try too?

By now, you must have heard about people are starting to get busy with fitness, diets, superfoods!

I have my feed full of friends doing their workout or start side seeing a job in fitness. Well, it is not a new thing. Being fit should have been our first concern. Many of us have been living the sedentary lifestyle, not to blame the growth of culinary industry and malls full of cake shops here in Jakarta, or must i include…SUBURB. I saw these posts about super foods , vegan, plant based, gluten free. Kids activities, Gym, lots of things.

Meanwhile, in reality, I often see children were busy eating sweets and processed food. More often, junk food.

I highly understand and have no judgment to anyone out there who are still consuming those kind of food. And i honestly still eating it, maybe once a month or two months? For example, McDonalds. But yes, its once of every decades.

My husband is very supportive on my plant based meal and how i prep meals for the family. I prioritise veggies over meat, use spices and i don’t mind buying from the Chinese food restaurant. Yes, Chinese food are pack of veggies, fresh cooked, and taste great. My husband also restrict sausages, fries, nuggets consumption at home or for Haka’s lunch. And i highly respect that.

wp-image--356537335
And Example of an easy lunch to prepare. See my late post about this.

On how we manage our workout and staying fit is as important as our meal intake.

I workout 3 times a week minimum, and that’s outside of my regular teaching schedules which is 12 hours a week of YOGA. I run, and do lots of bodyweight functional workout. And i divide those activities and slip in to my breaks. As much as i can, i will move. 15 minutes is the minimum time.

 

While my husband , he workouts everyday and leave Saturday or Sunday to rest. But he will never skip it anywhere. Even during our holiday or trip, he would request me to find hotels that has gym in it. Swimming is not a workout for him. So yeah, GYM.

Now what about HAKA?

I have nothing to say, it is hard to keep him still. He runs, around the block, yep! The BLOCK. He play outside a lot, he do yoga with me. And its an everyday thing for him.

So what is exactly the point of this post?

As parents, and a professional, We need to stay fit, not because of our profession as fitness instructor. Well yeah of course that too. But as a parent to Haka, We both want to be a good role model to our family, our son. I do want to grow old looking good. Feeling good. Cause in a day, the things that i must complete, are basically tiring and requires fitness. Even when i was pregnant, i stay active. I chose to. I want to be able running around and play with my son. I have to be fit to be able to take care of my family, which i hope i can continue for a very long time. We want Haka to be able to maintain his healthy routine and grow up as an active and fit adult.

Me and Robin, came from a different health background but most of it…is fatal. My Late Father, died from heart attack. He Was 42. Yet, he was actually a runner, he did lots of marathon. Long run and Traditional Advance Yoga.

My father in law has his own history of diabetes, and that could land to our son. Both of it. Both Genes. So why risk it all by consuming bad food and live a sedentary life?

The best thing i could say about staying fit is just how it feels. How my skin looks, how my body feels, how i smell, and it really helps me with my bowel system and digestion.

There are so many reason for us as parents to stay fit and me as a mom, to run a healthy habits at home

  1. We are setting up a habit that our child can follow, to lead them into a healthier future
  2. Having a healthy lifestyle is actually saving lots of money. Frugal healthy living is so possible with many preparations, research and budgeting. Read this story
  3. Its an easy way to prevent sickness or even healing sickness. Try bone broth of veggie broth before any antibiotics or those immune booster.
  4. It is better to maintain, than healing or repair. Train your fitness now and everyday, so you don’t ever have to jump into a sudden high cost depressing diets.
  5. You will all be feeling better, happier, and your mood will eventually change into a better one.

4a18dde97a1e8c81d4dcf35d7ba938ae

I’m sure you all have may more reasons to stay fit and having it with your family. Find one and discuss it with you loved ones. Prepare your future and start doing it asap. Its just less than two weeks to 2018.

 

Good Luck!

b

Traveling Essential #2

HOLIDAY!

Oh Well, it is December! Either we spend it at home or traveling with the family or friends, or maybe solo, here’s another tip you might need to bring along.

I called all of this stuffs here, as the FUNCTIONAL PRODUCTS. I swear it it. WHY? You can use these 3 things for so many ways. Skin, Cook, Clean, Shampoo and lots more

so What are these exactly and why you should bring this along with you?

  1. CASTILE SOAP

Castile soap, which originated in the Castile region of Spain, is an all-natural        vegetable       oil-based soap.

Pure castile soaps are genuine soaps – as opposed to the complex blend of detergents that we generally regard to be liquid soaps which often, in fact, don’t contain any soap whatsoever.

It’s natural, and suits to every needs. You can transform this liquid to many uses. Such as, dish wash soap, laundry detergent, Shampoo for human, baby even your pet, BodySoap, face soap, to vegetable wash, fruit wash.

Castile soap is biodegradable and really environmental safe.

Now, on how to use and mix the ingredients , please follow this guidelines you can visit at  Natural Living Ideas Website

I personally use this at home to wash fruits and veggies. I also made my own hand wash with a drip of essential oils. I Sometimes use it as shampoo and whole body wash when i travel. But to me, this soap is a must have at every home. I use Dr. Bronner casually, more often a local brand by The Soap Corner .

2. Baking Soda

Following the recipe to use castile soap, baking soda is another support ingredients. You can use it along with castile soap and make a great balance of head to toe cleanser. Also for an emergency face cleanser when you mix it with coconut oil and castile soap.

3. Coconut Oil

Refer to my post before about the function of coconut oil Manfaat dari Minyak Kelapa

I use coconut oil for face cream, hair mist, emergency sunscreen, mosquito repellent, emergency cough medicine and lots more.

These three things are my must have in my bag. Place it to small containers, and we are ready to go. I promise you they are worth to have along.

Hope you have fun trying it!

xx

B

 

90’s HITS to Boost Y(our) Mood

For those were born in the 80’s , i bet you understand this. Sometimes in those down low moments, i often reminisced great things on my 90’s. I was young, growing up listening to Debbie Gibson, Tommy Page (oh!), and Jason Donovan…not forgetting KYLIE MINOQUE! I honestly speaking, this listening these tunes really boost my mood.

Here’s a list  of favourite hits that you can actually listen in iTunes Radio 

  1. Electric Youth by Debbie Gibson
  2. I wanna dance with Somebody by Whitney Houston
  3. GOD by Joan Osborne
  4. VOQUE by Madonna
  5. Waterfalls by TLC
  6. Always Forever by Donna Lewis
  7. Gangsta Paradise by COOLIO
  8. Bitter Sweet Symphony by The Verve
  9. Ready To Go by Republica
  10. Baby One More Time by Britney Spears

Can i Name hundreds more?

with the latest monthly paid iTunes Radio, i’m really happy listening to these tunes all day.

watch my mood now

girl-portrait-carnival-retro-46244

xx

 

Pic Source by Pexels

SOCIAL MEDIA BREAK #1

So we have come to December. End of year…again. And it’s been one HIIT moment of 2017. Many things have change, happened, revolve. Evolve!

Image-1

Work, Life, Family, Marriage,…LIFE! We learned so much and gain so much information from the media each day. And to some of us, or me, sometimes we let the things we saw, affecting our inner self. Is it me, or you feel the same?

We tense to compare our life with the things people share in their feed. Example, on Instagram. Birthday gifts, marriage, romantic getaway. Man, that is a lot. And without you realise it, we wasted minutes turned to hours just scrolling down on our search feed.

Basically did nothing!

This month i decided to do some break. Exactly a night before i wrote this. There comes  point when i feel like, its such a waste of time. Viewing people’s life or activities that basically, give nothing to my life. Except for the TASTY and Crafty and some Vegan Bloggers Account. Even so, i did not do anything in real life after following their posts. HA! What an idle hand could do right?

Today was easy. Monday 4th of December 2017.

I started with removing my IG app on my phone. Yes, i have another application installed on my IPAD. But since i need to connect to wifi with my IPAD, i’ll check them less.

Morning was all good, it went very easy. When normally, me and Haka would video moments and post it on my Insta Story. But this, nothing. Day time, noon, i kept my self busy grocery shopping while waiting for Haka to finish his Kumon. Not even think about Instagram at all. While on the evening, i somehow, feeling like i wanted to surf the online shops, still i did not opened it until i got home after work.

I opened my Instagram and check my DMs. Replied. Post one of my next thing to do which was, studying for the upcoming training. And thats all.

For day 1, i feel ok. I dont feel like i wanted to know or get an update on people’s life at all.

for Mental Health, this is defo a GO!

04b559c889af48ebbb186ae236109285

Lets see if i can finish a month for this!

The purpose of this UNPLUG Moment are just

  1. Finding Inner Peace – in which i do not have to imagine or fantasise a kind of life that is not mine to have at all . You know….those romantic kind of actions and..( i sound jealous)
  2. COST SAVING! – ok…i must say, it is very much true. I could save lots of Bytes from my monthly quota.
  3. Battery Saving. I normally charged my phone twice. And guess what? I only charge it once, and its now, at night.
  4. JUST PEACE. – Because sometimes its better to not knowing than knowing rite?pexels-photo-266246

Traveling Essentials #1

Sebagai seorang ibu dan istri, tugas saya mungkin mirip sama menteri negara.

Memastikan setiap bagian internal rumah tangga teratur dan terjaga. Hehehe…plus aman sentosa jauh dari kuman.

Dalam hal ini, kebersihan pun menjadi tanggung jawab saya dong, juga kesehatan anak.

Saya sering sekali bepergian, sendiri atau bersamaan keluarga.. Dan kalau road trip, ataupun keluar kota hal wajib yang harus saya adalah sabun. Kenapa sih? Pastinya sabun itu untuk membersihkan bagian tubuh dan segalanya. Anak saya si Haka punya kebiasaan eksploring yang betul betul harus diperhatikan kebersihan tangannya. Segala apapun dia berani pegang, dan Haka itu cepet lapar, jadi selepas aktifitas, langsung cari snacking apapun. Duh, kalau tangannya sehabis main kan pasti kotor, lalu langsung melahap hap. Senewen ga sih??

Nah, kali ini..sabun mini ini yang jadi andalan saya kemanapun saya pergi.

Ringkes banget, karena ukurannya itu loh.. mini, dan cukup satu tetes aja pakenya.

Saya taruh di tas Haka, supaya dia bisa selalu bersihkan tangannya dimanapun.

Lifebuoy memang terkenal sekali di masyarakat sebagai sabun antiseptik. Wanginya pun ga nyengat banget, dan tidak bikin kulit kering.

Yang juara menurut saya, packangingnya. Mini Tube. Ada juga ukuran yang lebih besar, but you know what,…kita bisa isi ulang yang mini ini juga. Jadi ga perlu bawa kemasan besar yang makan tempat:)

Harganya dibawah 15ribu Rupiah saja. Dan Karena ga selalu ada stocknya, ada baiknya beli beberapa tube untuk stock dirumah:)

Simple dan fungsional banget kan? Buat saya yang jelas berguna banget yang kayak gini-gini. Untuk si anak dan semua juga. Khawatir nya berkurang sedikit sih, tetep harus monitor dan mengingatkan untuk cuci tangan dulu. Tapi setidaknya…sedia Lifebuoy deh:)

Xx

OOFOS Recovery Sandals Review

WOW! Its been too long since my last post.

If only i could share you what’s been going in the everyday life. It would be nice, but too much!

Just a thought about sharing what’s new in the hood of my feet companions.

OOFOS!

When they first contacted me about this sandal, i was very clueless about it. Recovery sandals? What is it about. And in a blink of my abstract mind, i imagine a sandals with lots of dots or something more like the reflexology sandals.

And when i finally get to meet this pair, my first impression was, oh…a fancy sandals. Remember when we first being introduced to Cr*cs, Fl*p Fl*p and stuff. Those sandals.

But then till the next couple of days, i actually tried them. I begin to understand why they call it a recovery sandals. You see, i can even run with them, without having any pain on my feet.

Here’s some facts i got from their website

Their foam, is not like another foam

ABSORBS MORE SHOCK THAN TRADITIONAL FOAMS
Athletic shoe foams are designed to “rebound” and propel you forward. Revolutionary OOfoam does the opposite, absorbing 37% more shock with every step than traditional footwear foam

REDUCES STRESS ON SORE FEET, KNEES AND BACK
Your feet and joints take a pounding on hard surfaces. Slipping on OOFOS after a workout provides them with relief and a chance to recover.

img2

I must add this, the natural curve they made, actually really relieves tension on my foot arc. 

CRADLES YOUR ARCHES
Unlike flip-flops, the OOFOS patented footbed is designed with tremendous arch support to take the pressure off of ankles, knees and hips, as well as your lower back.

img3

Much more of it that i suggest you to try. I highly recommend this brand, for those of you doing lots of workout, pregnancy or post partum. Cause it really helps releasing our feet from tensions.

Plus points of this sandals , they cam with awesome colours and models. And unlike a regular flops, i can comfortably wear this anywhere.

Visit their Instagram Page @oofos.id to get more of information about it

xx

Britt

Chemicals to Avoid in Skin Care

These days, I am more concern on using natural products for daily basis use that contains less amount of chemicals. Although for me, and I think for most of us, it is quite hard to find a very natural product that really works repairing and maintaining our skin.

To my self personally, ever since I switched to Paraben – Silicone Free Botanical Products, i can claim my skin is moving on to a nice path. It is way moist, and clearer. I used to have lots of breakouts, and dark spots after it, but now its been months since I had that dark, dull skin look.

So I look and surf the net, trying to figure out, what exactly are the most dangerous chemicals in our skin care that we need to minimised or even completely avoiding it

Now, before you continue reading. I just want to remind you the main reason why i choose some products that are close to natural. Which Paraben and Silicone free. but still, some of it does contain SLS. So WHY?

Because, apparently, my skin has such bad reaction to drugstores products or i say Generic products that might contain these chemicals. And FYI, these chemicals have not proven to be the main cause of cancer. But just beware of your own skin reaction. That is the first thing to spot on.

I took this from 19 Chemicals to Avoid  by The Global Healing Article .COM

Lookout for These 19 Ingredients
To protect your skin and keep it looking young, firm, and bright, look for these chemicals in all skin care products–and avoid them.

1. BHA/BHT
Used to lighten skin, BHA and BHT are considered by the National Toxicology Program as a likely carcinogen. In studies, animals exposed to these chemicals developed stomach cancer and liver damage, and developed complications with their thyroid and reproductive organs. Banned in Europe.

2. Sodium Borate / Boric Acid
These chemicals interfere with hormones and cause infertility in men. Regular exposure is linked to low sperm counts. It absorbs easily through the skin and is used in diaper creams. Banned in Europe and Canada, and the cosmetic industry states it’s unsafe for infants.

3. Coal Tar
You can find coal tar still used in hair dyes and dandruff and psoriasis shampoos. It’s recognized as a carcinogen by the International Agency for Research on Cancer. On ingredient lists, it goes by aminophenol, diaminobenzene, and phenylenediamine.

4. Formaldehyde-Releasing Preservatives
Another known cancer causing agent, formaldehyde also harms the brain, interferes with growth and development in children, and induces asthma. These preservatives slowly release formaldehyde to keep the skin care product from spoiling. These often trigger allergic reactions on the skin. If you’ve ever experienced a contact allergy after using a skin lotion, it probably had one of these ingredients: DMDM Hydantoin (very common), diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, and quaternium-15.

5. PEG Compounds
These go by many names like Propylene glycol, polyethylene glycols, or polyoxyethylene as they are petroleum-based compounds. But they go by other names too; If you see a word with “–eth” or “–oxynol” in it, it’s likely one of these PEGs. These chemicals can be contaminated with 1,4-dioxane, a chemical the FDA says may cause cancer.[3]

6. Mercury
You know mercury is bad, but some cosmetics use it to lighten the skin. It absorbs easily through your skin and with enough use can develop into mercury poisoning. Steer clear of products with “calomel,” “mercurio,” “mercurio chloride,” or just plain old “mercury.”

7. Hydroquinone
Another skin lightener, it causes a skin disease called ochronosis that features black and blue lesions that can become permanent. In animals, studies have found enough exposure leads to tumor development.

8. Oxybenzone
Sunscreens use oxybenzone to absorb UV light. In humans, this chemical causes skin irritation and allergic reactions. Animal studies report it acts as an endocrine disruptor and interferes with hormone activity.

9. Triclosan
You’ll find this one in many antibacterial hand soaps and hand sanitizers. But it’s also used in deodorants, skin cleansers, and toothpaste. It’s another endocrine disruptor that harms your thyroid and reproductive hormones.

10. Parabens
You’ve probably seen a slew of products marketing themselves as “paraben-free.” These chemicals mimic estrogen and lead to hormone imbalance. Now, CDC reports suggest their presence in every American’s body. Whether they are or aren’t, avoid products with parabens to prevent reproductive issues like infertility or slowed growth and developmental disorders in children.

11. “Fragrance”
Also called perfume, these terms indicate a mixture of ingredients that cosmetic companies don’t have to legally tell you about. Three thousand or more chemicals may be used to create a fragrance. Some “Unscented” products contain fragrances with masking agents.[2] Some fragrances have been linked to allergic reactions, asthma, and breathing difficulties while others have links to cancers.

12. Phthalates
A common ingredient in “fragrances,” phthalates block testosterone and damage a man’s reproductive system. These dangerous chemicals have also been linked to an increased risk of breast cancer.[4]

13. Petroleum distillates
Used in mascara, these ingredients come from oil refineries and often contain impurities linked to cancer.

14. Siloxanes
These, and similar ingredients labeled as “methicones,” soften and smooth skin. They also disrupt your hormones and interfere with fertility and libido.

15. Sodium Lauryl (Laureth) Sulfate
You’ll find this one in most shampoos, soaps, and cleansers. It may contain 1,4-dioxane, a known carcinogen, and ethylene oxide, a chemical known to harm your nervous system. The California EPA has even identified it as a possible developmental toxin.[5]

16. Toluene
Used in nail polish, toluene is also used in paint thinners. Research suggests it interferes with the human immune system and may be tied to the development of malignant lymphoma.

17. Retinol, or Retinyl Palmitate/Acetate
These vitamin A compounds are not safe for skin use. Sunlight breaks them down and creates free radicals that increase the risk of skin cancers. Avoid all skin and lip products with any of these vitamin A chemicals.

18. Fungicides
Used in dandruff shampoos, these ingredients wreak havoc when rinsed down the drain and into nature. Researchers report that one fungicide, climbazole, kills tiny organisms like algae and stops growth in larger plants and fish.[6]

19. Nanoparticles
Many cosmetics now use nanoparticles to deliver chemicals to the surface or even into the skin. Many of these products have not been evaluated for safety. Some are even used in sprays that make it possible for particulates to enter your lungs and blood stream.

Now,

with so many things being listed above. What do we do now?

First, we can always rely on naturals ingredients from what we use everyday in the kitchen. Ground coffee as scrub/exfoliator. Coffee is good as well to prevent wrinkles and heal marks. Himalayan Salt , Sugar, Coconut Oil, Olive Oils

Seek for the alternatives of these chemicals and I think through time we find ourself living the natural way.

I must say, i have not completely use natural ingredients. But I use Coconut Oil and Castile Soap – made of Vegetable Oil 99%, that is multifunction!

xx

Britt

How to Maintain Our Health – Motherhood

Wahh…ini sering sekali aku bahas ni sama teman teman sesama ibu, atau sampai eyang eyang ni:)

Bahasan yang menurut aku tidak akan pernah ada ujungnya. Namun, kali ini aku pengen sekali berbagi pengalaman dan tips tips untuk selalu bugar sebagai seoranng ibu.

Hari ini Haka, berulang tahun yang ke 7. Aku jadi sedikit flash back ke hari hari dimana hamil Haka dulu, sampai melahirkan Haka.

Dua minggu pasca melahirkan aku sudah mulai olahraga. Dari mulai routine pilates dirumah, lalu BodyVive sendiri, sampai Jogging pake stroller hitsnya Haka.

Pada intinya, dari umur mingguan, aku sudah banyak mencuri sih. Mencuri waktu untuk bergerak dan tetap aktif.

13051765_10153768772733992_6965004692914907674_n

Foto diatas itu, aku hamil trimester kedua. Kalau tidak salah usia kehamilan 5 bulan. Aku masih aktif presenting BodyVive untuk seluruh Instructor di Jakarta. 

Lanjut lagi yah,

Jadi sebenarnya kapan sih kita bisa meluangkan waktu untuk olahraga dan aktif mengolah tubuh? Kalau habis melahirkan, idealnya kapan?

Pasca melahirkan, kondisi tubuh kita berbeda beda yah pastinya. Proses penyembuhan pun tergantung dengan kondisi tubuh kita masing masing, sebelum melahirkan seperti apa. Kalau normal, kita sebenarnya bisa aktif kapanpun kita nyaman bergerak. Gerakan yang aku maksud, gerak jalan. Dan untuk Sectio, tergantung dengan approval dokter juga dan kondisi jahitan ya. Mohon diingat, karena kita Sectio, otot kita pun butuh waktu untuk menyatu selepas dibelek. It will take time, tapi….untuk gerakan ringan saja tidak harus menunggu otot itu rapat sekali. It will take months to heal, and sadly it will be too late to start if we keep on waiting.

So listen to your body, patokan aku adalah semasa aku mampu berjalan dan nyaman untuk berjalan, disaat itu saya mulai “bergerak”

Untuk perihal POST NATAL workout, nanti aku share lagi ya di waktu lain detailnya:)


 

Nah sekarang, sehari hari bagaimana mensiasati jadwal latihan kita?

Kapanpun dimanapun, gunakan waktu “Kosong” semaksimal mungkin. Variasi gerakan bisa apapun. Aku menggunakan waktu beberapa menit sebelum mandi untuk melakukan PUSH UP kurang lebih 3 set. 1 Set 10 kali.

Di kala lain, sewaktu Haka bayi, aku rajin SQUAT disaat menggendong Haka atau SOOTHING him before putting him to bed.

Saat ini, rutinitas aku bisa pagi subuh pukul 05.30 – aku lari keliling blok di rumah. Tiga putaran sudah cukup sekali membuat aku “melek” dan merasa punya energi sepanjang hari. Normalnya, kalau ada waktu senggang dirumah, aku melakukan gerakan Yoga ringan di kamar.

Di kala lain, aku melakukan Resistance Training, sambil menonton TV. Semua tidak ada yang lebih dari 30 menit. Tapi dilakukan secara rutin dan berani. Berani dalam hal ini adalah berani berkeringat, berani pegal dan berani ngos ngosan.  Heheheh…. Gerakan apapun dan aktivitas fisik apapun bisa membantu tubuh membangun kebugaran dan menjaga fisik kita untuk kuat dan sehat.

Bottom line is, sebagai IBU, kita dituntut untuk BUGAR. Bugar tidak berarti sexy punya six packs , itu bonus aja sih. Bugar itu secara fisik kita sehat, mental juga sehat. Jantung dan organ lain pun ikut sehat. Ini dibutuhkan untuk menjalani peran kita sehari hari yang kadang hectic nya tidak tanggung tanggung. Buat yang sibuk sekali dengan rumah dan anak anak, mungkin kadang tidak ada waktu mengunjungi pusat kebugaran. Tapi bukan berarti tidak bisa berolahraga sendiri kok:)

Mari siasati dan sisihkan waktu dengan mempergunakan sebaik mungkin untuk menyehatkan tubuh kita. Ibu dan Anak yang sehat, akan membentuk keluarga yang sehat. Mari mulai bergerak.

Boleh komen dibawah kalau ada pertanyaan seputar olahraga yang dapat kita lakukan sendiri dirumah ya:)

Salam Ibu Bugar

Britt

 

Source:

http://www.weightlossresources.co.uk

http://www.lesmills.com.uk